La Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acull a diversos representants de les principals universitats de Mèxic per conscienciar als estudiants de periodisme sobre la lluita contra el narcotràfic i la importància de l’exerció del periodisme lliure.
La Universitat Autònoma de Barcelona torna a obrir les portes de l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació una vegada més per acollir a personalitats destacades en l’àmbit del periodisme i conscienciar als estudiants sobre la importància d’exercir un bon periodisme. La jornada, que va durar des de les deu i mitja fins a les sis de la tarda, va incloure una introducció entorn el tema del narcotràfic a Mèxic i dues taules rodones.
Les personalitats més destacades de la jornada van ser Jose Manuel Pérez Tornero, Santiago Tejedor, vicedegà de la facultat, Fernando Sabés, professor de la universitat, Cristian Calónico, Pere-Oriol Costa, Maria Dolores Masana, Fernando Esquivel i Linda Sepúlveda. Aquests, van parlar de la delicada situació de Mèxic, un país que es situa en la onzena posició dins la llista de les principals potències mundials i que compta amb un ampli patrimoni cultural. Aquest país, situat a cavall entre Amèrica del Nord i Sud-Amèrica, “viu el seu infern particular”.
Segons dades oficials, des del 2006 són més de vuitanta els periodistes que han mort durant la guerra del narcotràfic, una guerra que ja suma més de 35.000 víctimes. L’exerció del periodisme lliure en determinades zones del país, com ara Veracruz, Acapulco, Saltillo o Monterey, comporta uns riscs importants que no tothom està disposat a assumir. Així doncs, el periodista assumeix el paper d’heroi, un paper que no li correspon. Aquestes xerrades, doncs, constitueixen una crida a la garantia de fer un periodisme lliure i veraç i per eliminar la figura de “l’observador molest” o periodista.
Finalment, la taula rodona va concloure amb un debat sobre la possible o no legalització de la droga com a mitjà per posar fre al tràfic d’estupefaents i amb una actuació de performance sobre el silenci imposat als comunicadors mexicans.
No hay comentarios:
Publicar un comentario